A Födémek építése

A födémekkel az épületek helyiségeinek a tetejét fedjük le, vízszintes irányú térelhatárolásra használjuk. A födémek az épület vízszintes irányú merevítésében is részt vesznek, és minden esetben méretezni kell őket. Egyrészt önsúlyra másrészt hasznos teherre.

Monolit vasbeton födém

Elterjedt megoldás még a monolit vasbeton födém is, ezt legjobb transzport betonból készíteni, pumpálásos technológiával. Ez egy jó megoldás, tartós szerkezet a a tervezett igénybevételekre a megfelelő vasalással könnyen felkészíthető, tűzálló, a nagy tömeg miatt jó léghanggátlású. Lehet síklemez, ami két irányban teherhordó (leginkább ez az elterjedt családi házaknál). Elő szokott még fordulni alul vagy felül bordás vagy sűrűbordás födémlemez, ezeket azonban speciális esetekben használjuk, alkalmazásukról leginkább a statikus szokott dönteni ha az adott szerkezet megoldása ezt kívánja.

Vasbeton födém zsaluzata készül Győrben a Duna kapu téren - Dovilit Projekt Kft - Győr 2014

Vasbeton födém zsaluzata készül Győrben a Duna kapu téren – Dovilit Projekt Kft – Győr 2014

Gerendás-béléstestes födém

Szintén nagyon gyakoriak a gerendás-béléstestes födémek. Ezeknél számtalan típusból válogathatunk. Közös jellemzőjük, hogy a teherviselés a födémgerendák, a béléstestek és szükség szerinti rábetonozás (felbeton) összedolgozásával történik. Talán a legismertebb ilyen típusok az „E” gerendás födém, a Porotherm és az Ytong födémrendszer. Ezeknek az előnyei a kevés zsaluzás és a gyors beépíthetőség. A monolit és a gerendás-béléstestes födémek különösebb kegészítő szerkezetek nélkül megfelelnek a hatályos rezgésvédelmi, akusztikai előírásoknak, egyedül a zárófödém hőszigetelése szükséges olyan mértékben ahogy a hőtechnikai számítás ezt előírja. Általánosan elmondható, hogy 2*10 cm hőszigetelésnél kevesebbet nem érdemes használni főleg úgy, ha felbeton is kerül rá, mivel a betonban található nedvesség a hőszigetelés felső pár cm-es rétegét károsíthatja.

forrás: haz.hu

Ha Ön is szakszerű percíz kivitelezést szeretne lépjen velünk kapcsolatba.

Vegye fel velünk a kapcsolatot Facebook