A monolit beton megfelel az épületszerkezetekkel támasztott főbb követelményeknek úgy mint mechanikai szilárdság, tűz és zajvédelem, állékonyság. Igen tartós építőanyag, az egész épület élettartamán át megőrzi a fizikai tulajdonságait, amennyiben a környezeti hatások nem változnak jelentősen ahhoz képest, amikor megtervezték az adott szerkezetet.

A monolit beton előállítása

A betont jellemzően cementből, vízből és adalékanyagokból állítják elő. A cement megköti a vizet, cementpépet képez. Ez a szilárdulás során keménnyé, kőszerűvé válik. A betonszerkezetek tulajdonságait az adalékanyagok nagymértékben befolyásolják. Amire nekünk egy családi ház építése során szükségünk lehet, az a fagyálló beton és a vízzáró beton.

A beton különböző minőségben kapható, illetve készíthető. Az alábbi tulajdonságait szokták megadni minőségként: nyomószilárdság, szemcsenagyság, képlékenység.

Egy példában ez így néz ki: C16-24/K. Azaz a nyomószilárdsága 16 N/mm2 (28 napos korban mért nyomószilárdság), a legnagyobb szemcsenagysága 24 (a 4 mm szemcsenagyságú alatti betont habarcsnak nevezzük), a K pedig azt jelenti, hogy képlékeny. Betonoknál meg szokták még adni a cement tartalmát, a víz/cement tényezőt, és a friss levegő tartalmat térfogat %-ban, és környezeti osztályba szokták sorolni. Azaz, hogy milyen környezeti hatásnak milyen mértékben áll ellen. A szükséges beton minőséget mindig statikai kiviteli tervben kell meghatározni, tartózkodjunk a helyszíni rögtönzéstől.

Javaslom, hogy a helyszíni betonkeverést is csak a minimálisan szükséges mértékig végezzük el, és a nagyobb épület szerkezetekhez (alapozás, lábazat, födém) transzportbetont rendeljünk, amit a helyszínre már bekeverve szállítanak. A C12-es szilárdságú betont már lehet pumpálni, így a bedolgozása könnyű és gyors. Általánosan elmondható, hogy -5 fok alatti hőmérsékleten már ne betonozzunk.

Monolit beton, vasbeton szerkezetek a házban

A monolit beton (vasbeton) szerkezetek leginkább a következők lehetnek egy családi ház esetében: alapozás, gerenda, áthidaló, födém, lépcső, esetleg fal. A monolit beton szerkezetek alkalmazása teherhordó szempontból indokolt (pl.: kis keresztmetszetű pillér, amit téglából nem lehetne kifalazni). Vannak olyan építési rendszerek, pl.: Prokoncept, amelyek teljesen a betonból való építkezésre alapulnak. Ezeket nem tisztünk megítélni, hogy jobbak vagy rosszabbak a hagyományos szerkezeteknél, ezt bízzuk a tervezőre.

forrás: haz.hu