A homlokzati vakolat

Falfelületre felhordott és megszilárdult habarcs, mely hagyományosan mész, homok, folyami kavics vagy cement alapú. Napjainkban egyéb adalékanyagokkal is ellátják, hogy speciális hőszigetelő, illetve vízzáró funkciót is ellásson.

A homlokzati vakolat lehet normál vagy vékony, ezek általában műgyanta adalékanyaggal rendelkeznek, hogy biztosítsák a fagyállóságot, valamint javítsák a hőszigetelést. Ezek az anyagok színezhetők, így az esztétikai kialakítás is sok lehetőséget ad a vakolat révén.

Vannak speciális vakolat típusok, melyek adalékanyagtól függően megnövelik a vízszigetelést, a külső falfelületen teljes vízzáró réteget képeznek. Ma már ezek környezetbarát alapanyagokkal is lehetségesek. A speciális típusok közé tartozik a nedvességet szabályozó vakolat, valamint a kvarchomok alapú vakolat, melynek az átlagosnál nagyobb a tapadószilárdsága, ezért extra hőszigetelést biztosít.

Az elavult régi vakolatok felűújítása, salétromos vakolatok kezelése.

Hatásos vízszigetelés elkészülte után, a fal vizesedésének a problémáját megszüntettük, de a már jelenleg is vizes, salétromos vakolatot el kell távolítani és újra kell vakolni a falfelületet. A vakolat leverését a látható salétromosodás szemmel látható magassága felett kb. 70 cm-rel kell kezdeni. A megfelelő magasság megválasztása nagyon fontos mert ha nem kellő magasságban verjük le a vakolatot, nem szabadulunk meg a salétromtól. A fugákat is portalanítsuk, tisztítsuk ki 2-3 cm mélységben.

A vakolat leverése után a falazatot salétrommentesíteni kell, ez a megtisztított falfelület sótalanításából áll, hiszen a kapillárisokban felszívódó majd elpárolgó víz által hátrahagyott sók nem csak a vakolatban vannak jelen, hanem a falszerkezetben is. Ez a sótalanítás előzetes, közbenső és utólagos vizsgálatokat, elemzéseket igényel. Ez a falazat ásványi összetételének laborvizsgálatát is jelenti, amely fontos lehet akkor amikor az új vakolat anyagát kiválasztjuk. A sótalanítás egyik legegyszerűbb módja az, hogy a felület közeli falazatot vagy egyes falrészeket eltávolítjuk. Amennyiben ez nem alkalmazható akkor bonyolult elektrokémiai eljárások jöhetnek szóba.

A megfelelő sótalanítás azért fontos, mert az újravakolás során a technológiai víz is képes a falazatban meglevő sókat kioldani és az új vakolatréteg is salétromosodni kezd.

A sótalanítást követően hidrofobizált (nem képes a környezetében levő nedvességet magába szívni), légpórusos (ki tud szellőzni a mögötte levő szerkezet) vakolatot kell felhordani a felületre. A vakolatra csak lég és páraáteresztő festés vagy egyéb felületképzés készíthető.

A vakolat leverése és a lélegző vakolat elkészítése a vízszigetelés kijavítása nélkül nem oldja meg a salétromosodás problémáját, tulajdonképpen csak kidobott pénz.

Vállalatunk álltal készített homlokzat felújítási munkák:

 

Köszönjük hogy ellátogatt hozzánk, ha ön is hasonló problémákka szembesül épület szerkezetével mi szakértelemmel kezeljük minden megbízásunkat. Vállalatunk több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az építőipari szerkezet építésben. Munkáink garantált minőséget képviselnek amit egy megbízható vállalkozó adja át önnek.

Ha bármi kérdése lenne lépjen velünk kapcsolatba: igazgatas@dovilit.hu -email címen.